domingo, 30 de marzo de 2014

Control C (Part 1)


Hi ha una constant al món de la música anomenada plagi i des del blog aniré repassant els casos més recordats o d'altres que poden haver passat desapercebuts.

Samples, melodies, còpies descarades. No sempre hi ha un denunciat i un denunciant, ni un guanyador i un perdedor. A vegades hi ha dos guanyadors, o en el cas que la cançó sigui molt dolenta, les dues bandes poden acabar perdent.

Anem a repassar casos flagrants:

Kelly Clarkson vs Beyoncé

Bé, el títol ha quedat del més sensacionalista i del més fals, perquè mai ha existit aquesta guerra. Recapitolem per entendre de què va tot això. Finals del 2008, principis del 2009. Ryan Tedder escriu dues cançons: Halo per la Beyoncé i Already Gone per la Kelly Clarkson. Bé, les coescriu amb les seves futures intèrprets. Quan la Clarkson està a punt de treure el disc, escolta Halo i es posa les mans al cap i demana que la cançó no surti al seu disc, per respecte a la Knowles, però ja és massa tard. La resta ja és història, igual que el seu cabreig amb Tedder. La base de les cançons és exactament igual, i el compositor es defensava dient que Already Gone era molt millor que Halo. Fail!



Backstreet Boys vs O-Town

A vegades penso que soc l'únic que ha notat alguna vegada aquesta "petita" similitud entre All or Nothing dels O-Town i Drowned dels BSB. Val, la similitud és molt breu, però és bestial i més quan les dues cançons són de la mateixa època. Curiosament, no hi ha cap compositor que coincideixi en els dos temes. Sí que coincideix Andreas Carlsson, que va escriure Långsamt farväl per a Mauro Scocco, que inclou el mateix sample de piano.



Sara Bareilles vs Katy Perry

Any 2013. Sara Bareilles publica Brave, un tema vitalista que passa bastant desapercebut per quasi tothom, menys per la Katy Perry, que bàsicament la copia i la titula Roar. Sembla que a Bareilles, fer de telonera de la Perry pels EUA li sembla un bon tracte i deixa que la californiana s'endugui tota la fama.



Madonna vs Lady Gaga

Lady Gaga va publicar el seu disc Born This Way, que venia precedit pel hype de que seria el disc del mil·leni. Tot i el grandíssim èxit del single, la Germanotta no es va poder escapar de les acusacions de plagi de l'Express Yourself de Madonna, que al ser tan obvis sembla que no hi ha per on agafar-ho. La reina del pop sembla que s'ho va prendre com una broma.



Leona Lewis vs Avicii

Abans que Avicii es dediqués al country dance, es va donar a conèixer per unes acusacions de plagi. Leona Lewis llençava un single, que després no aniria enlloc, amb la base de la cançó Fade into darkness del DJ suec, però sense posar els crèdits. Avicii va fer una reclamació i al final el tema va ser un featuring. Més tard treuria una versió vocal del tema.



Pharrell vs Pharrell

Quan algú està a tot arreu acaben passant aquestes coses. Després de protagonitzar 3 pilotassos mudials consecutius, Pharrell ha publicat un nou disc. A part d'això ha escrit per altres. Massa feina, poques idees. El seu Come get it bae és clavat al Can't Rely on You que li va escriure a la Paloma Faith. Si no fos suficient, els Franz Ferdinand li van estirar les orelles. Que si volia un sample seu, que els hi demanés, que no passava res. El riff del tema sembla tret del Take me out.



Coldplay vs Joe Satriani

Aquesta ja està agafada una mica per pinces, tot i que hi ha semblances evidents. Joe Satriani diu que Viva la Vida és un plagi del seu If I Could Fly. Els Coldplay diuen que Viva la Vida, que es va publicar al 2008 ja estava escrita abans que el guitarrista publiqués la cançó de la discòrdia al 2004. Sona a excusa barata, però en Satriani sembla que no n'ha tret res de forma oficial.


No hay comentarios:

Publicar un comentario